top of page

Kant- Rejse 18-23 April, 2018

 

Min mand og jeg havde den fornøjelse at tage del i den årlige rejse til Kaliningrad/Königsberg, som fandt sted den 18-23 april 2018; til ære for Immanuel Kant og hans 294. fødselsdag den 22. april. Det var en dejlig rejse, velorganiseret og med et interessant program hver dag; i godt selskab med de andre rejsedeltagere – hvoraf mange havde en familiær forbindelse til Königsberg eller Østpreussen.

 

Hvor end vi kom, blev vi hjerteligt modtaget af de personer der var overordnet ansvarlige på stedet: Kaliningrads Kunsthistoriske Landemuseum, Domkirken, byen Insterburg etc.

 

Byrundtur - på trods af at der ikke var meget tilbage at se af det oprindelige Königsberg, lykkedes det Andrej Portnjagin at give os et ganske godt overblik over, hvordan Königsberg engang var, først med en fotopræsentation, dernæst med en Kaliningrader rundtur; nogle få bygninger og monumenter fra før krigen var stadig at se, alt andet var den typiske østeuropæiske byggestil (Plattenbauten); en charmerende del var, at Kaliningraderne var begyndt at omdanne nogle af disse Plattenbauten til Hanseatisk Gotisk stil. Königsberger Domkirke er blevet genopbygget, selv en Epitaph af den danskfødte hertuginde Dorothea, gift med Hertug Albrecht i 1526, er blevet genskabt. Det var tydeligt, at Kaliningraderne elsker deres by og ønsker at den skal blive endnu bedre. Helt sikkert ser de frem til VM i fodbold denne sommer, som blandt andet vil finde sted på deres brand-nye fodboldstadium.   

 

Immanuel Kants tilstedeværelse som huslærer I et evangelisk pastorhus I Judtschen/Weselowka, en lille landsby nær Insterburg/Tschernjachows blev vel illustreret af Dr. Dierk Loyal, hvis huggenot-forfader levede I den samme landsby samtidig med Kants huslærertid. Et kæmpearbejde var lagt I at renovere den tidligere pastorbolig.

 

Under hele turen var mange Kant-kendere og Kant-forskere inviteret til at foredrage om mange Kant-emner: blandt andet hvorfor Kants filosofi I dag er vigtig som aldrig før til at bevare verdensfreden; eller hvordan Kant bliver brugt af nutidige kunstnere I deres maleri/installations kunstværker.

 

Immanuel Kants fødselsdag den 22. april blev fejret efter alle kunstens regler: først af Prof. Dr. Diedrich Graf von Keyserlingk som fortalte om sin familie von Keyserlingk i Østpreussen med vægt på Grevinde Caroline Charlotte Amalie von Keyserlingk, en indflydelsesrig dame med mange intellektuelle & kulturelle & sociale & politiske interesser; hun blev en nær ven og understøtter af Immanuel Kant. Grevinden havde kunstneriske talenter og mange af de smukke tegninger, hun havde lavet, er heldigvis blevet skånet under krigen og kopier er udstillet netop nu på Kant Museet i domkirken i Königsberg. Eftermiddagen var dedikeret til en festforanstaltning med mange gode foredrag af russiske Kant-eksperter; credo var en orgelkoncert af en ung musiker – hvorefter vi alle gik udenfor domkirken for at nedlægge blomster ved Kants grav.

 

Om aftenen var vi alle inviterede til “Bohnenmahl” sammen med indbudte gæster fra Kaliningrad I Grand Hotel Restaurant. En meget livlig og dejlig aften på trods af sprogvanskeligheder (som blev løst ved at tale med hænder og fødder samt at udveksle kindkys); igen med taler samt en fremragende cello musikkoncert med Sebastian Wolf Töttcher og studenter fra Rachmaninov Kollegiet in Kaliningrad (balalaika og harmonika).

 

En stor tak til Marianne Motherby, Gerfried Horst og Prof. Dr. Nina Dmitrieva, leder af Academia Kantiana I Kaliningrad, for det store arbejde, de har ydet til at gøre denne rejse til en sådan succes.

© April 2018 Tine Kehler-Hvid

bottom of page